wtorek, 22 listopada 2011

Kuchnia kurdyjska za nami. Było pysznie!



Warsztaty kuchni kurdyjskiej już niestety za nami. Było pysznie. Cały dom wypełnił się zapachem ziół i pieczonej papryki. Po początkowych oporach, wszyscy usiedli na podłodze. Zaczęliśmy przygotowywać farsz. Gdy był już gotowy, napełniliśmy nim swoją paprykę. Jedyna w naszej grupie osoba z autyzmem wolała zabrać się za zmywanie, za co byliśmy mu bardzo wdzięczni. Dzięki Mateusz!
Potem czekając na upieczenie naszych papryczek, zajęliśmy się oglądaniem kurdyjskich teledysków i grą w turecką grę Okey.

Dla wszystkich których wystraszyło zimno i dojazd, podaję przepis.
Zapraszamy na następne warsztaty!

Dolma

SKŁADNIKI:
· 4 papryki
·mięso mielone (wieprzowo-wołowe bo Kurdowie nie jedzą wieprzowiny)
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· warzywka krojone w paski mrożone (2 porządne garście)
· świeży pomidor · żółty · świeże zioła[Image]

· ryż (porcja z torebki)
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

· oliwa
· sól, pieprz
· przyprawa do mięsa mielonego
· jajko· 1/2 szklanki rosołu lub bulionu i jogurt naturalny

Sposób przygotowania
1. Odetnij wierzch papryk tak by powstała czapeczka. Wydrąż środek
2. Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i przesmaż na oliwie.
3. Na osobną patelnię wrzuć mrożone warzywa krojone w paski.
4. Czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Dodaj do warzyw i razem podsmaż.

5. Do mięsa dodaj świeże zioła. Smaż jeszcze kilka minut, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
6. Ryż w torebkach gotuj ok 15-20 min. Mięso i warzywa zdejmij z ognia i poczekaj aż trochę ostygną. Następnie wymieszaj je ze sobą i dodaj jajko, żeby masa była bardziej zbita.
7. Dosyp ryż i wkrój świeżego pomidora. Dokładnie wymieszaj.
8. Papryki nadziej farszem. Na wierzch połóż po plasterku żółtego sera i przykryj "czapeczką" z odciętej papryki.
9. Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym. Podlej rosołkiem, wymieszanym z porządną łyżką jogurtu naturalnego.
10. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 min. Z farszu który pozostał można zrobić zapiekankę.
Smacznego!







Dodaj obraz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz